7 saker att veta innan du bleker dina tänder

tandblekning
Vissa människor är känsligare än andra
Människor har olika behov och livsstilar, och vissa tillvägagångssätt kan vara en bättre match än andra. Även hur din mun ser efteråt – och känns, eftersom gummiirritation, tillfällig känslighet och smärta i tänderna är möjliga biverkningar – kan skilja sig beroende på vilken produkt du väljer. “Hur tänderna svarar på behandlingar hemma eller på kontoret är väldigt individuellt”, säger registrerad tandhygienist Sally Lloyd i Calgary.
Det är osannolikt att du förstör tandemaljen
En sak som inte kommer att hända, åtminstone på kort sikt: Du kommer inte troligen att förstöra din tandemalj, så länge du följer anvisningar och lämnar inte vitare på dina tänder längre än rekommenderat. “Det är en myt”, säger Ward. “Det finns inga tecken på skador på kort sikt.” Det är ännu inte känt om extrem eller långvarig användning kan orsaka skada.
Vissa människor bör inte bleka sina tänder
Även om blekningssystem anses vara säkra kan de inte vara för alla, inklusive kvinnor som är gravida eller ammar, ungdomar som fortfarande har barntänder och personer med tandköttssjukdom eller känsliga tänder. Blekning kommer inte att förändra kronans, fyllnads eller döda tänder (även om du kan välja vitare fyllningar för att matcha ett snyggt leende).
Blekning varar inte för evigt
För att hjälpa dig att göra ditt val, kolla med din tandläkare kontor. “Vi kan berätta om lösningarna och alla tillgängliga produkter, så att du kan fatta ett välgrundat beslut,” konstaterar Lloyd. Hon tillägger att ibland, helt enkelt förbättra din borstningsteknik eller få professionell rengöring (den allmänna rekommendationen är var sjätte månad) kommer att lämna dig med märkbart vitare tänder.
Oavsett blekningsmedel du sluter på, kom ihåg att effekterna inte kommer att vara för evigt. Det är bara en fråga om tid, oavsett om det är månader eller år, innan dina tänder är redo för en touch-up.
Du kan inte förutsäga hur känslig du kommer att vara
Det är omöjligt att förutsäga graden av känslighet och smärta, om någon kommer du att känna efter blekning. Vissa behandlingar inkluderar en desensibiliserande gel som amorf kalciumfosfat (ACP), vilket kan hjälpa till när du applicerar det före eller efter vitare eller din tandläkare kan rekommendera ibuprofen före eller efter en behandling. Även en desensitiserande tandkräm som innehåller fluorid, eller en fluorsköljning kan göra skillnad: “Fluorid är en mycket bra tand desensibiliserare”, säger tandläkare Bruce Ward. Om du har problem med ett startpaket, försök ta en två- eller tre-dagars paus innan du fortsätter, eller använd vitare i halva den tidsperiod som riktas. Om du bestämmer dig för att slita tänderna och bära den, kom ihåg att obehaget tenderar att vara tillfälligt.
Det finns andra sätt att hålla tänderna vita
Kanske vill du inte hälla pengar på produkter, och har hört talas om hemlagad vitare formler med citronsaft, natron eller krossade jordgubbar. Inte den bästa idén, säger experter, eftersom de bader tänderna i syra. “Du kan sluta med känsligare tänder och förlora en viss tandstruktur”, säger Ward. För att hålla tänderna vit utan att betala för det borsta efter att ha konsumerat fläckculprits som kaffe, rött vin, te eller blåbärspai. Försök lägga till mjölk eller sojamjölk till ditt te eller kaffe istället för att ta det svart. Och om du röker, sluta: Fläckar som orsakas av cigaretter är nästan omöjliga att ta bort.
https://www.youtube.com/watch?v=XfTKCVdpLeQ