Vad är tandimplantat?

tandimplantat
Tandimplantat är metallposter eller ramar som är kirurgiskt placerade i käftbenet under ditt tandkött. En gång på plats tillåter de din tandläkare att montera ersättningständer på dem.
Hur fungerar tandimplantat?
Eftersom implantat smälter i käftbenet, ger de stabilt stöd för konstgjorda tänder. Implantat och broar monterade på implantat kommer inte att glida eller skiftas i din mun – en särskilt viktig fördel när du äter och pratar. Denna säkra passform hjälper proteserna och broar – såväl som enskilda kronor placerat över implantat – känns mer naturliga än konventionella broar eller proteser.
För vissa människor är vanliga broar och proteser helt enkelt inte bekväma eller till och med möjligt, på grund av ömma fläckar, dåliga åsar eller gagging. Dessutom måste vanliga broar fästas på tänder på vardera sidan av det utrymme som lämnas av den saknade tand. En fördel med implantat är att inga angränsande tänder behöver förberedas eller slipas ner för att hålla din nya ersättningstand / tänder på plats.
För att få implantat måste du ha friska tandkött och tillräckligt ben för att stödja implantatet. Du måste också förbinda dig att hålla dessa strukturer friska. Noggrann munhygien och regelbundna tandbesök är avgörande för den långsiktiga framgången med tandimplantat.
Implantat är vanligtvis dyrare än andra metoder för tandutbyte, och de flesta försäkringsbärare täcker vanligtvis mindre än 10 procent av avgifterna.
tandimplantat
Den svenska tandläkarföreningen anser att två typer av implantat är säkra. Dom är:
Intravitalimplantat – dessa implanteras kirurgiskt direkt i käftbenet. När den omgivande tandköttvävnaden har läkt, behövs en andra operation för att ansluta ett inlägg till det ursprungliga implantatet. Slutligen är en konstgjord tand (eller tänder) fäst vid posten individuellt eller grupperad på en bro eller protes.
Subperiostealimplantat – dessa består av en metallram som är monterad på käftbenet precis under tuggummivävnaden. När tandköttet läker blir rammen fixerad till käftbenet. Inlägg, som är fästa vid ramen, sticker ut genom tandköttet. Som vid endostealimplantat monteras konstgjorda tänder på stolparna.